Sabah işe gitmek üzere; ayakkabınızı giyindiniz, montunuzun fermuarını çektiniz ve evin kapısını kapatıp kilitlemek için çantanızdaki anahtara uzandınız… Fakat o da ne? Anahtarlarınızı evde unutmuşsunuz!
Kimsenin tamamen sorunsuz her şeyin yolunda olduğu bir gününün olduğunu düşünmüyorum; bazen yaptığımız işte, bazen verdiğimiz görevlerde, bazen günlük hayatınızda, trafikte, ikili ilişkilerimizde problemlerimiz her zaman oluyor. Hayır, ben hiç problem yaşamam diyorsanız da size Taiichi Ohno’nun bir sözü ile karşılık vermek isterim.
“ Having no problems is the biggest problem of all.”
Problemi, hedeflenen noktaya ulaşmayı engelleyen pürüzler olarak kısaca tanımlayabiliriz. İşte bu problem bolluğu sebebi ile ortaya çeşitli “Problem Çözme Teknikleri” çıkarılmış. Beyin Fırtınası, Pareto, Histogram, Balık Kılçığı vb. metotların örnek gösterilebileceği bu yöntemlerin asıl amacı ise probleme sebep olan sebepleri irdeleyerek asıl çözülmesi gereken “Kök Nedene” ulaşılmasını sağlamak.
Bu yazıda ise, bu metotlardan benim açımdan en eğlenceli ve herkesin her problemde rahatlıkla uygulayabileceği bir metot olan “5 Neden Analizinden” ve bu analizi nasıl kullanabileceğimizden kısaca bahsetmek istiyorum. Öncelikle buradaki 5 sayısı tamamen temsili. İhtiyacınıza göre istediğiniz kadar neden diye sorabilirsiniz. Bu sayı beşten fazla veya az olabilir.
5 Neden analizinde öncelikle problemimizi tanımlıyoruz. Örneğin yukarıdaki gibi anahtarı evde unutmak! Daha sonra bu problemimizin sebeplerini belirleyebilmek için sorumuzu sormaya başlıyoruz:
⦁ Neden? Anahtarı neden evde unuttun?
Acelen vardı.
⦁ Neden? Neden acele ediyordun?
İşe geç kaldığın için.
⦁ Neden? Neden işe geç kaldın?
Uyuyakaldığın için.
⦁ Neden? Neden sabah uyuyakaldın?
Gece geç uyuduğun için.
⦁ Neden? Neden geç uyudun?
Ertesi güne yetiştirmen gereken rapor olduğu için.
⦁ Neden? Neden raporu ertesi güne yetiştirmen gerekti?
Yazılması gereken raporu, termin tarihi olan ertesi güne bıraktığın için.
⦁ Neden? Neden raporu son güne kadar bıraktın?
İş planını yapmamayı tercih ettiğin için…
İşte! Anahtarı evde unutup hem işe geç kalmanıza, hem de çilingir maliyetine sebep olan nedenleri irdeleyerek kök sebebe ulaşmış olduk.
Bu kadar basit bir yöntem ile problemlerin ana kaynağına inerek sorunlarınızı kökten çözebilirsiniz ve kökten çözdüğünüz sorun bir daha asla karşınıza çıkmaz.
“Çözülebilir” problemlerle karşılaştığınız yeni bir yıl yaşamanız dileği ile bir sonraki yazıda görüşmek üzere!