İçeriğe geç

5S Her Yerde

O gözünüzle gördüğünüz engelleyemeyeceğinizi düşündüğünüz arama, bekleme ve taşıma işçiliklerinin Yalın’ın tek bir aracıyla engelleyebileceğinizin mümkün olduğunu biliyor muydunuz?

Nasıl mı?

Tabi ki yaşamımızın her adımında iyileştirmeleri hedefleyen Yalın Üretiminin en  temel ve vazgeçilmez araçlarından biri olan 5S ile…

5S 1950’li yıllarda Japonya‘da ortaya çıkan “S”harfi ile başlayan ( Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu ve Shitsuke ) Japonca kelimenin kısaltılmış adımıdır. Türkçe kelime karşılıkları ayıkla, düzenle, temizle, standartlaştır ve gelişimdir.

5S eğitimleri verdiğim sırada ilk sorduğum sorulardan bir tanesi 5S ‘i daha önce duydunuz mu ya da biliyor musunuz oluyor. Şimdi sizlerde kendinize bu soruyu sorun, verdiğiniz cevap “tertip ve düzen mi ?” eğer öyleyse başlıyoruz.

5S’in felsefesi sadece temizliği değil aynı zamanda kişinin içselleştirerek yaptığı işe olan etkisini de içerir. 5S anormalliklerin hızlı bir şekilde görülmesini, değer katmayan işlemlere en az sürenin harcanmasını ve doğru kararların hızlı bir şekilde verilmesine yardımcı olan görsel bir yönetim aracıdır.

5S’in Faydaları Nelerdir?

Doğru ekipman yerleşimleri ile çalışanların ergonomik gelişmelerini, çalışma alanların verimli kullanımı, anormalliklerin hızlı tespit edilmesini, işin her seferinde aynı sıra ve metodla yapılmasını, yürüme, arama zamanının azaltılmasını, değer yaratmayan kaçınılabilir israfların ortadan kaldırılmasını, ortak hedef ve anlayış ile yüksek motivasyonlu çalışma ortamı oluşturulmasını sağlar.

5S’in Adımları Nelerdir?

Hayatımızın her yerinde uygulayabileceğimiz 5S Metodunun adımlarını sizlere hayatımızdan bir örnekle anlatacağım. Yeni bir eve taşınmaya karar verdiğimizi düşünelim ve başlayalım.

Ayıklama: Gerekli ve gereksiz malzemelerin birbirinden ayrıldığı adımda, öncelikle mevcut evinizdeki eşyalar arasında ihtiyaç duymadığınız, yeni evinizde kullanamayacağınız taşımanıza gerek duymadığınız eşyalarınızı ayıklıyoruz ve elden çıkartıyoruz.

Düzenleme: Elimizde tutmaya karar verdiğimiz şeyleri ihtiyaç duyulduğunda kolayca bulunabilir, kullanılabilir uygun yerlere yerleştiriyoruz. Yeni evimize götürmek için ayırdığımız kıyafetleri, mutfak araç gereçlerini ayrı ayrı kolileyerek düzenliyoruz.

Temizlik: Her türlü tozdan, kirden arındırdığımız adımımızda, eşyalarımızı taşımadan önce yeni evimizin temizliğini yaparak eşyalarımızın kirlenmesini engelliyoruz.

Standartlaşma: Sürekliliğinin sağlanması için oluşturulması gerekli olan standartlar, kontroller ve iyileştirmelerin bütünü olan adımımızda, kolilerimizin içerisindekilerin içeriğine göre tanımlamalar yaparak, taşındığımızda kolilerin hangi odaya gideceğini belirliyoruz.

Geliştir: Standartların kontrol edildiği ve sürekliliğin sağlandığı son adımımızda yerleştirdiğimiz eşyalarımızı doğru yerlere yerleştirip yerleştirmediğimizi denetleyerek kontrol edelim.

Sizlere basit bir örnek ile 5S’in günlük faaliyetlerimizde uygulayabileceğimizi anlattım. Şimdi sizde etrafınıza bakarak 5S’e nerelerde ihtiyaç duyduğunuzu tespit ederek başlayabilirsiniz.

Yalın Uzman ve Denetim Yetkilisi
ÖZEM ÇALIŞKAN